Scooby Doo – animatie sau conspiratie?

Scooby Doo - animatie sau conspiratie?

de Robert Frunză – redactor

Cu toţii ştim desenul animat de pe Cartoon Network numit Scooby Doo, creat de Hanna Barbera. În fiecare episod apare grupul de patru tineri detectivi (Daphne, Wilma, Fred şi Shaggy) care, ajutaţi de câine, prind răufăcători deghizaţi în monştri. Însă există unele mici detalii care schimbă totul.

Aceşti tineri detectivi călătoresc peste tot cu o dubă Volkswagen (cunoscută drept maşina preferată a hipioţilor) pe care scrie Mystery Machine (maşina misterelor). Shaggy, prietenul cel mai bun al câinelui, este un tip înalt, cu tricou verde, pantaloni lungi şi largi; el este cel mai „aproape“ de curentul hippie.

Când încep să-l caute pe răufăcător, Scooby şi Shaggy au nevoie de ceva care să-I ajute la căutare; aici întâlnim Scooby Snacks-urile, după care cei doi sunt înnebuniţi (de multe ori cer două snacks-uri). Scooby Snacks-urile îi ambiţionează şi le dau celor doi o energie incredibilă, care îi ajută la căutarea şi găsirea făcătorilor de rău, deghizaţi în monştri. Aceste snacks-uri îmi permit să le interpretez ca fiind hash-brownies (negrese cu marijuana).

Monştrii văzuţi de cei doi sunt halucinaţii, ei nu există (se trage de la negrese). Spre finalul episodului, tinerii descoperă că monstrul este de fapt o persoană cunoscută de ei. După rezolvarea misterului, grupul se relaxează, mergând undeva pentru a mânca – aici se observă pofta mare de mâncare a lui Shaggy şi a lui Scooby (iarba, se spune, creează poftă de mâncare).

Ştiu că este doar un desen pentru copii, unde animalele vorbesc, dar un om (Shaggy) care vorbeşte cu un câine nu este deloc ceva normal. Este adevărat că desenele dezvoltă imaginaţia şi au un tâlc, o morală, dar copiii sunt dezamăgiţi dacă animalele nu pot vorbi şi încep să regrete şi să aspire la o viaţă ca în desenele animate. Evident, când copilul creşte şi se maturizează îşi dă seama că toate astea sunt o prostie.

Să fie aceste detalii o interpretare greşită sau desenul ăsta are urme subliminale puternice? Se spune şi despre creaţiile Disney că ar avea mesaje subliminale cu tentă sexuală sau războinică, dar poate fi doar o schimbare a generaţiilor. Oare această schimbare este o evoluţie? Răspunsul în numărul următor…

Recommended Articles

13 Comments

 1. Interesant articolul, nu mi.am dat seama pana acum de detaliile astea. Bravo pt articol

 2. de mici cu hash brownies :))) asta nu-i de bine, nice :*

 3. Cel mai bine ar fi sa ne uitam pe cutia de Scooby Snacks sa vedem tara de provenienta :))

 4. piticigratisi

  No shit, Sherlock.
  Articole mai consistente aveti?

  1. https://www.youtube.com/watch?v=6fTWQqj5UWY
   Apropo de postul tau. :))

   In alta ordine de idei… de ce nu te apuci sa vezi scooby doo fotograma cu fotograma? Cred ca ai face niste descoperiri foarte interesante… NOT!

 5. Amuzant articolul, sper ca asa ai vrut sa-l faci, caci daca il iei in serios deja …, dar ma abtin.

 6. de abia astept numarul urmator:X

 7. o, da, clar, e o intreaga conspiratie pusa la cale, ptr a-i face pe copii sa consume marijuana involuntar. cum sa termina scooby, cum țop la magazinul de vise. Si cate animale nu vorbesc in desene? De-aia sunt desene, sunt for fun, take em as they are and laugh, nu incerca sa gasesti ce e in neregula cu elementele supranaturale. cand termini teza de doctorat “de ce poate vorbi scooby” sa ma anunti si pe mine. Ohh da si atunci cand ti-e foarte foame sa te gandesti bine daca nu cumva cineva ti-a pus iarba in ceva.

 8. Foarte interesant. Astept continuarea in numarul urmator. 😀

 9. amuzant articolul, dar in acelasi timp si interesant. Astept cu nerabdare continuarea din urmatorul numar;)):*:P

 10. interesant….. oricum, daca stam sa analizam in amanunt vom descoperi , spre marea noastra dezamagire, ca astfel de mesaje se intalnesc si in alte desene animate/filme/emisiuni/reclame … societatea… bat-o vina!
  Bine punctat!

 11. Un lucru este nostim,ne legam de desenele clasice,cele ale lui Disney,cele facute de Hanna&Barbera dar nu spunem nimic de desenele noi aparute.Bine ca cele ale lui Disney au mesaje subliminale si Scooby Doo duce cu gandu’ la consumul de droguri dar desenele noi in care se arata doar monstrii,batai,lupta pentru putere,explozii,acolo nu mai este nimic dubios?Desenele acelea nu incita copiii la violenta?Nu,alea-s perfect normale,bine ca avem treaba cu deseele clasice.Este un pic absurd ca incercam sa vedem raul acolo unde nu exista dar nu-l vedem pe cel din fata noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *