
foto: Gilda-Elena Comârzan – redactor
video: Gilda-Elena Comârzan – redactor
Aproximativ şase mii de suflete au atins apogeul spiritual împreună cu Dolores O’Riordan pe melodia „Zombie“, aseară, pe scena din Zone Arena. Mii de mâini ridicate în aer au aplaudat şi mii de picioare au bătut sincronic podeaua de lemn din jurul scenei pe ritmurile atât de cunoscute ale irlandezilor de la The Cranberries, reuniţi după şapte ani, într-un turneu special dedicat solistei trupei, care, în 2009, a primit titlul de Patron Onorific al University Philosophical Society, din Dublin.
La ora 21:15, toboşarul Fergal Lawler, chitaristul Noel Hogan şi basistul Mike Hogan au început să cânte primele acorduri ale melodiei „Analyse“ la jumătate de oră după ce trupa The Amsterdams încheiase deschiderea concertului. Publicul abia începuse să simtă cu-adevărat frumuseţea ritmurilor irish-rock, când, după salutul şi aprecierile standard adresate de O’Riordan publicului, din boxele imense au izbucnit notele din „Animal Instinct“. Atunci, oamenii veniţi de peste tot din România, şi nu numai, au început să ţipe, să scandeze şi să cânte din tot sufletul împreună cu Dolores. Şi nu s-au mai oprit din agitaţie până la finalul concertului.

Solista, extravagantă ca întotdeauna, a vorbit cu publicul la intervale bine stabilite de timp, şi-a schimbat outfit-ul de două ori şi i-a oferit unei fetiţe din public colierul purtat de ea pe tot parcursul evenimentului. Încântarea a durat o oră şi ceva.
Melodii ca „Linger, „Free to Decide“, „Ode to my family“, „When you’re gone“, „Just my imagination“, „Zombie“ sau „Switch off the Moment“ au transmis fanilor, dar şi împrejurimilor, senzaţia unor valuri energetice de proporţii. Jumătate din Bucureşti ar fi putut fi iluminat ore întregi cu energia emanată de la acest concert.
Nu a fost persoană care să nu aprecieze, în felul său, dansul scenic bine cunoscut al solistei, care purta bocanci tipici de rocker şi rochie în stil punk-rock (primul outfit) şi dark-rock (al doilea outfit, asortat cu o bentiţă cu pene negre) sau măiestria instrumentală a trupei. Toate persoanele prezente au fost încântate de eveniment, inclusiv artista care, în pauza fiecărei melodii, se ducea lângă tobe şi „dădea pe gât“ câte un pahar plin cu apă; şi se întorcea, apoi, să ne mulţumească pentru că eram „beautiful people“ înainte să înceapă să cânte următoarea melodie.
Spectacolul nu a avut termen de comparaţie. Sunetul a fost perfect, luminile la fel, organizarea (cu micile ei defecte) nici n-a mai contat. Temperatura a fost perfectă, cerul senin, publicul civilizat, iar mirosul de bere şi de tutun amestecat cu parfumurile femeilor şi cu sudoarea bărbaţilor a completat idilic melodii precum „Promises“ sau „How“.

Finalul concertului, care nu a avut în program nici un bis, a lăsat acordurile din „Dreams“ să umple cu sensibilitate toţi participanţii, astfel încât zona concertului a fost părăsită cu aceeaşi demnitate şi civilitate cu care Dolores şi membrii trupei au părăsit scena, urându-ne un gentil „Good bye and we hope to see you again soon!“.
După ce a fost anunţat oficial turneul Latino-American şi European al trupei irlandeze, nimeni nu a crezut că aceştia vor sosi şi în România. În 2010 s-a anunţat că vor apărea şi în Bucureşti, pe scena Stadionului de Rugby de la Arcul de Triumf. Ulterior, din motive necunoscute, concertul a fost mutat pe scena de la Zone Arena, unde, cu doar o zi înainte a fost încheiat festivalul Summer Fest. Decizia organizatorilor a fost inspirată. The Cranberries a avut decorul perfect pentru a interpreta un show perfect.
La ce te referi cand spui ca nu au avut in program niciun bis?
Cans spun ca nu au avut nici un bis, ma refer la un fapt arhicunoscut la concerte: trupa iese de scena (toti membrii) si se intorc pe scena dupa ce publicul a insistat suficient asupra acestui aspect. Cat am fost eu la concert (si am stat de la inceput pana la final si am analizat suficient de bine tot ce s-a intamplat), singura persoana care a iesit de pe scena si s-a intors de doua ori a fost O'Riordan ( a data ca sa-si lase colegii sa cante singuri si o data ca sa-si schimbe rochia). Atat. Daca a fost realmente vreun bis, explica-mi in ce moment. Daca este adevarat, imi voi retrage afirmatia. Pana atunci, imi sustin parerea ca nu a fost nici un bis si, sincer, nici nu a fost nevoie pentru ca spectacol a cuprins tot ce trebuia si a fost perfect si asa.
am filmulet pentru bis. ultimele patru melodii au fost in bis. Acestea au fost: "Shattered", "still can't", "promisess" si "Dreams".
Bis-ul a fost atunci cand au ramas aprins doar luminile rosii pe scena si nu s-a auzit niciun acord de instrument. Bis-ul a inceput cand solista a intrat pe scena purtand o alta rochie. Daca era pauza ca ea sa se schimbe, erau solo-uri, nu lasau atat de vizibil ca a plecat.
Daca The Cranberries nu ne-au stisfacut cu o ultima melodie in urma acelui insesizabil bis pentru cei de la gazonul A care mai mult urlau ca sa mai realizeze ce se intampla, nu inseamna ca nu a avut efect, pur si simplu, baietii au venit cu un plan si l-au respectat sau nu mai puteau (dupa mai bine de o ora de cantat…). A fost mai mult decat ne asteptam oricum, nu pentru ca suntem Romania-tara cavernei, dar pentru ca toti am putut sa observam ca si-au dat si ultimul plaman pentru un concert reusit (cazul solistei). Bisul a fost! Chiar am insistat ca public solidar sa- i mai ascultam pentru ultima oara in final, dar daca nu am primit nici un "reply", ne-am descurajat si am renuntat sa mai insistam fara sens, sa mai batem cu bocancii in pamant pana il gaurim. Am fost fericiti, ne-au multumit, sarumana si somn bun acasa!
Oh Doamneee imi tine desenul in mana!!! :X:X:X
pffff, da' ultimele patru piese ce credeti c-au fost?!
oricum, super concert, teribil de slab articol! mai invatati sa scrieti, fetelor!
Argumente te rugam 🙂
PS: Atentie la neatentie. Suntem atat baieiti cat si fete 😛
Buna, Dolores,
Iti apreciez comentariul, insa am doua nelamurir: cand spui ca ultimele 4 melodii au fost bis, explica-mi momentul concertului cand ti-ai dat seama ca e bis? momentul cand artista a iesit de pe scena ca sa-i lase pe membrii trupei sa cante singuri 5 minute sau moemntul cand a iesit de pe scena ca sa-si schimbe rochia?eu stiu ca un bis este atunci cand toti pleaca de pe scena si revin sa mai cante o melodie-doua dupa ce publicul scandeaza si aplauda si urla asa ceva–lucru care nu s-a intamplat la acest concert; cat despre faptul ca articolul e slab (presupun ca ai multa experienta in jurnalism), explica-mi de ce este slab si daca argumentele tale sunt veridice, voi scrie o erata recunoscandu-mi greselile. Astept reply cu mult interes
mai, Nicoleta, publicul a scandat dupa "Zombie", melodia ce anunta sfarsitul, pregatirea pentru bis. Uita-te pe set list-uri din alte tari daca nu vrei sa crezi ce am vazut cu totii aici 🙂
Publicul a urlat si a batut cu picioarele in podea, gazon. Am stat in fata ei, am respirat acelasi aer cu ea 🙂
eu am tot incercat sa nu ma bag in discutia asta, pt ca nu am fost la concert si nici nu m-as fi dus:d. vreau doar sa subliniez ca ce e pe foaia cu setlistul, dupa puncte puncte alea, nu insemna ca e programat pt bis. de ce? de obicei, la concerte asa mari, artistii nu-si prea permit sa se intinda prea mult, au o limita de timp bine determinata. in al doilea rand, bisurile nu-s anuntate dinainte pe o foaie si nu-s in numar de 3 (daramite 4), ai noroc cu unul singur. piesele de dupa puncte puncte alea sunt pur si simplu piesele de rezistenta cu care se incheie orice concert. la concertele mici, din cluburi, unde nu dai bani multi pe bilet, atunci da, artistii isi permit sa se lase scandati de public pt un bis. momentul in care ar fi trebuit sa vina bisul era atunci cand "Chiar am insistat ca public solidar sa- i mai ascultam pentru ultima oara in final, dar daca nu am primit nici un "reply", ne-am descurajat si am renuntat sa mai insistam fara sens". uite ca nu a venit.