Cum sa intelegem muzica

Cum să înţelegem muzica

Cum să înţelegem muzica

de Carina Diaconu – colaborator
foto: Cosmin Băraru


„Clasic e fantastic“
este un proiect iniţiat de Filarmonica „George Enescu“ și Clock Advertising. Gala de lansare a programului „Clasic e Fantastic“ a avut loc la Ateneul Român, în luna noiembrie a anului 2010. În orașe precum Viena, Paris, München, Hamburg, Londra, Praga, Budapesta, New York, instituţiile muzicale de cultură au inițiat de ani de zile astfel de programe educaționale.

Proiectul este o premieră în România, fiind cel mai complex demers educațional de muzică clasică pentru copii și tineri. Sunt implicați atât muzicieni profesioniști, cât și studenții Universității Naționale de Muzică București.

Cum să înţelegem muzica

În acest an, prima și cea mai veche filarmonică – „George Enescu“ – şi Asociaţia „Clasic e fantastic“ continuă campania de educaţia muzicală iniţiată anul trecut, cu un nou concert regizat de Anda Tăbăcaru Hogea – „Cum să înţelegem muzica“.

Personaje de poveste au captivat atenția tuturor, timp de o oră și jumătate. Spectacolul a început când pe scenă a apărut „pianul jucăuș“ (Mădălina Florescu), așa cum a fost prezentat de Cristina Sârbu. Primul personaj de teatru muzical a fost Motanul Încălțat de Cornel Trăilescu. Prezentatoarea îi inițiază pe copii în lumea muzicii, explicându-le, pe înțelesul lor, ce este o linie melodică și tonalitatea.

Cum să înţelegem muzica

A urmat Hänsel şi Gretel de Engelbert Humperdinck. Cei doi frați ne-au prezentat o parte din povestea lor. Aria a fost întreruptă însă, pentru câteva momente, în care prezentatoarea i-a invitat pe copii pe scenă, pentru a învăța jocul lui Hänsel şi Gretel. Aria continuă și apare vrăjitoarea. Aceasta le cântă „La mulți ani“, copiilor, ale căror zile de naștere au fost în jurul zilei de 1 aprilie.

În final, este prezentată o secvență din aria „Flautul fermecat“ de Wolfgang Amadeus Mozart. Compozitorul găsește pentru fiecare personaj muzica potrivită. Răul și binele se îmbină, cel din urmă triumfând. Răutatea, ura, dezbinarea pierd în lupta cu bunătatea, iubirea, prietenia. Când apare Monostatos, un maur negru, copiilor li se arată o parte din ce se întâmplă în culise. Mircea și Dana îi demachiază jumătate din față maurului.

Cum să înţelegem muzica

Într-o societate în care tinerele generații au nevoie de orientare către adevăratele valori, proiectul este bine venit! Intenţia organizatorilor este de a dezvolta acest program educaţional pe termen lung, dorind extinderea lui şi în alte oraşe ale ţării. Astfel, dacă doriți ca proiectul de educație muzicală prin și pentru muzică să ia amploare, îl puteți susține, oferind 2% din impozitul pe venit.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *