Liceul Teoretic C. A. Rosetti

Liceu Bucuresti

Liceul Teoretic C.A. Rosetti

de Sabrina Canea – colaborator
foto: Cezar Gologan – colaborator foto

Odată ce intri pe porţile Liceului Teoretic „C. A. Rosetti“ (L.T.C.A.R.) poţi fi sută la sută sigur că uiţi de gălăgia şi stresul urban şi dai nas în nas cu un colectiv drăguţ şi vesel de elevi. Situat într-un cartier liniştit şi curat – plin de vile cochete ce păstrează vie amintirea Micului Paris – Cartierul Floreasca, Liceul Teoretic „C. A. Rosetti“ poartă în spate 53 de ani de tradiţie.

Precum toate liceele bucureştene, L. T. „C. A. Rosetti“ a cunoscut numeroase transformări. Şcoala medie „C. A. Rosetti“ a fost înfiinţată în 1957 în localul din strada Popa Petre, iar din septembrie 1959 funcţioanează în actuala incintă din cartierul Floreasca, devenind un centru de cultură pentru cartier şi împrejurimi. Ulterior, unitatea a redevenit Şcoala Medie nr. 34, până în 1965, când şi-a recăpătat numele de Liceul „C. A. Rosetti“. Din 1968 a devenit prima şcoală experimentală de limba engleză din Bucureşti, care a obţinut rezultate deosebite în această formulă de liceu.

Începând cu anul 1978, Liceul „C. A. Rosetti“ a căpătat un nou profil ştiinţific, acela de studiere intensivă a ştiinţelor naturii – biologie, chimie, fizică – având laboratoare de specialitate foarte bine dotate. În 1991, Rosetti a redevenit liceu teoretic cu profilurile real şi uman cu clase de filologie, matematică – informatică, ştiinţele naturii şi ştiinţe sociale.

Liceul Teoretic C.A. Rosetti


Cel ce trece pragul liceului „C.A Rosetti“ simte din prima clipă o atmosferă specială în care seriozitatea, disciplina, existenţa şi preocuparea pentru studiu se îmbină armonios cu exuberanţa adolescenţei, de aceasta puteţi fi siguri.

Şi totuşi, cine a fost acest individ, C. A. Rosetti? După numele său întreg, Constantin Alexandru Rosetti, a fost un om politic şi publicist român, unul din conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească şi ai luptei pentru Unirea Principatelor Române.

L.T.C.A.R. se poate lauda cu numeroase activităţi, precum vizite la muzee, dezbateri, olimpiade şi voluntariate prin care ajută membrii comunităţii. Pe lângă aceasta, Rosetti se mândreşte cu premiile obţinute de către trupa de teatru „Skop“: aceştia au obţinut locul I la Festivalul de Teatru de la C. N. „Gheorghe Şincai“ pentru cel mai bun actor principal (Stoian Matei, cel care a fost şi regizorul piesei) şi pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol secundar (Sebe Lucia). De asemenea, rosetti-ştii au participat şi la Festivalul de poezie „Gellu Naum“, unde elevii s-au calificat cu creaţii proprii în finală, iar prezenţa lor nu a putut lipsi nici de la Festivalul „Nichita Stănescu“.

Liceul Teoretic C.A. Rosetti


Nu putem să nu notăm faptul că în Rosetti a avut loc primul concurs „Cangurul“ lingvistic pentru liceu, la care elevii liceului s-au numărat printre primii în clasamentul pe Bucureşti. Ei au chiar şi propriile reviste cu care se mândresc! Acestea poartă numele de „Sophia“ – revista de filozofie a liceului şi „Fizica pentru tonţi“. Ei particiăa şi la numeroase activităţi organizate de Primăria Municipiului Bucureşti.

Deşi este mic, liceul beneficiază de numeroase laboratoare complet echipate didactic. Ceea ce este într-adevăr special la acest liceu este că nu profesorul vine la tine, tu mergi la el! Da, aţi auzit bine, fiecare materie se studiază într-un laborator propriu, astfel încât elevii se plimbă din laborator în laborator. Drăguţ, nu? Iar ca aceştia să nu-şi rupă spatele cu o geantă plină de cărţi, au dulăpioare proprii pe coridor, unde pot lăsa orice le îngreunează munca.

Ce putem spune despre profi, „nu sunt genul de profi care să fie exigenţi cu tine, să ţipe sau să se enerveze pentru orice chestie minoră. Au răbdare să-ţi explice lecţia, sau orice lucru pe care nu l-ai înţeles. Ei fac orele să nu fie chiar aşa de plictisitoare şi reuşesc să-ţi atragă atenţia“. Colectivul? Ceea ce este cu adevărat de apreciat la rosetti-şti este faptul că egalitatea domneşte printre ei; niciunul nu este mai bun decât celălalt. Toţi elevii se ajută între ei, iar cei mai mari nu ezită în a-i ajuta şi sfătui pe bobocei.

În concluzie, vă pot spune că Liceul Teoretic „C. A. Rosetti“ ar trebui să se numere printre opţiunile voastre pentru liceu, viitori bobocei, deoarece nu veţi regreta nicio secundă petrecută aici, iar dacă aveţi vreodată ocazia să intraţi în L.T.C.A.R., nu ezitaţi s-o faceţi.

Liceul Teoretic C.A. Rosetti

Recommended Articles

7 Comments

 1. Din pacate liceul Rosetti nu mai este acel liceu bun si serios dinainte de `89.Am fiica in clasa a X si sunt consternata de cata lipsa de interes profesoral si seriozitate dau dovada profesorii ei.Zilnic prima sau ultima ora nu se face si li se da drumul acasa,profesoara de matematica nu se oboseste sa vina deloc la ore,toti elevii profita pentru ca se pun absentele la starsitul orei si ajung tarziu la scoala,nu au sala proprie si umbla disperati pe culoare zilnic,profesoara de geografie este groaza liceului isi bate joc de eleve dandu-le note proaste si ironizandu-le si favorizeaza..baietii elevi,culmea! si desi se cunoaste acest aspect si au fost facute sesizari si plangeri de catre parinti de a lungul timpului si sunt mereu discutii la orele de dirigentie pe aceasta tema nimeni nici macar directiunea nu face nimic profesoara avand pile(spun bietii elevi),etc.Pacat de faima din trecut cand era cu adevarat un liceu cu profesori seriosi si competenti.

  1. ma bucur ca ati redescoperit liceul nostru
   in ce priveste activitatile educative , in afara de trupa de teatru putem adauga : corul ,trupe folk, echipele sportive,consiliul elevilor , clubul european ( elevii sunt implicati in activitati legate de cetatenia europena , probleme de mediu ) , proiecte nationale (denii eminesciene, biodiversitatea,,,) si internationale , tabere gratuite pentru elevii merituosi, sesiuni de comunicari, colaborari cu teatre din capitala , muzee , biblioteci , cluburi etc

  2. doamna nu pot sa cred asa ceva ! va rog sa cautati si aspecte pozitive pentru ca sunt destule . eu spun ca este un colectiv de profesori seriosi , care incearca sa ii ajute pe elevi si sa le eofere ceea ce au mai bun
   sau poate incercati sa ajutati scoala cu idei de proiecte in care sa implicati elevii nostri

 2. ma bucur ca ati redescoperit liceul nostru
  in ce priveste activitatile educative , in afara de trupa de teatru putem adauga : corul ,trupe folk, echipele sportive,consiliul elevilor , clubul european ( elevii sunt implicati in activitati legate de cetatenia europena , probleme de mediu ) , proiecte nationale (denii eminesciene, biodiversitatea,,,) si internationale , tabere gratuite pentru elevii merituosi, sesiuni de comunicari, colaborari cu teatre din capitala , muzee , biblioteci , cluburi etc

 3. pot adauga cinema edu, clubul de film one world, grupul ecologist care a mers ls diverse actiuni de curatire a parcurilor, gradinii botanice sau care a studiat biodiversitatea la baile felix , participarea la primavara scolilor in sectorul 2 dar si la spring day in europe sau la concursuri nationale si internationale

  1. Mai posteaza cineva inafara de dumneata?

 4. In 2020 care este situatia liceului? Am cautat un site al liceului, dar nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *